Reklama

Dolegliwości w trymestrze III a dieta

Pod koniec ciąży mogą się szczególnie nasilić niektóre nieprzyjemne objawy, do których należą: obrzęki, skurcze łydek, anemia, próchnica i zgaga. One wszystkie dość mocno wiążą się z naszą dietą.

Zgaga


Za to koszmarne uczucie palenia okolicy żołądka, które sprawia, że całkowicie nic się nie chce jeść, odpowiada progesteron. Od drugiej połowy ciąży jego zwiększone wydzielanie powoduje zwiotczenie mięśnia okrężnicy (zwieracza przełyku), w wyniku czego kwaśna treść żołądka cofa się z powrotem do przełyku.

Pisałam już o zaletach siemienia lnianego (Dobroczynne działanie siemienia lnianego). Nadkwaśność to niestety nie nowość dla mnie, ale muszę powiedzieć, że spożywanie ziarenek lnu zalanych gorącą wodą, mimo że okropne w smaku, nawet całkiem nieźle pomaga.

Zgaga ma też swoje plusy. U mnie powoduje dosłownie odrzucenie od słodyczy i smażonych potraw, a tego w szczególności teraz nie wolno nam jeść. Dodatkowo powinnyśmy ograniczyć ostre pokarmy.

Reklama

Jednym słowem, niestety, wszystko to, co tłuste, ostre i słodkie powinno pójść w odstawkę. Nie jest wskazane również picie kawy na czczo. Jeśli objawy są zbyt silne, trzeba się też pożegnać ze spożywaniem mleka z samego rana.

Obrzęki

O nieszczęsnej opuchliźnie w ostatnich tygodniach ciąży już pisałam. Teraz tylko przypomnę, że musimy pamiętać o kontroli ilości spożywanej przez nas soli, która może zatrzymywać nadmierną ilość wody w naszym organizmie, a ta z kolei wywołuje powstawianie obrzęków i żylaków.

Warto pamiętać również o witaminie C, wspomagającej produkowanie kolagenu, który wpływa na sprawne działanie naczyń krwionośnych.

Anemia

Jedną z dolegliwości, szczególnie w zaawansowanej ciąży, może być anemia, dlatego powinnyśmy dbać o odpowiednią zawartość żelaza w jedzeniu. W naszej diecie nie może zabraknąć: zielonych warzyw (brokuły - szczególnie polecam te surowe, a baby szpinak w liściach jest świetny jako składnik sałatek), czerwonego mięsa i ziemniaków.

Przy tych produktach nie zapominajmy o witaminie C, wspomagającej przyswajanie żelaza. Możemy ją znaleźć w natce pietruszki, cytrusach, malinach, truskawkach czy w czarnej porzeczce.

Próchnica


Próchnica niestety nas bardzo kocha... Oprócz intensywnego i częstego mycia zębów, powinnyśmy zadbać o odpowiednią zawartość wapnia w jadłospisie. Możemy go znaleźć w nabiale, mleku, kefirach, maślankach, a także w żółtym serze.

Skurcze łydek

Ciąża to okres, w którym mogą nas także dopaść skurcze łydek. Dlatego tak ważne jest, aby nasza dieta zawierała magnez, potas, witaminę B6 i wapń.

BeMam
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama