Reklama

Naturalne karmienie chroni przed cukrzycą?

Kobiety, u których stwierdzono cukrzycę ciążową, często obawiają się, że po urodzeniu dziecka mogą zachorować na cukrzycę typu 2. Postanowiliśmy więc zapytać naszego eksperta, czy to prawda, że naturalne karmienie pozwala znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tego schorzenia.

Dr Mariola Małecka:- Rzeczywiście, badania dowodzą, że karmienie piersią może ograniczyć ryzyko cukrzycy oraz syndromu metabolicznego (zespół chorób sercowo-naczyniowych: nadciśnienia, oporności na działanie insuliny i osłabienia układu odpornościowego) w późniejszym życiu kobiety.

- Dotyczy to zarówno pań cierpiących przed porodem na cukrzycę ciążową (ta ostatnia sprzyja rozwinięciu się cukrzycy typu 2), jak i zdrowych kobiet. Mama, która przeszła cukrzycę ciążową i karmi przez ok. 5 miesięcy, zmniejsza u siebie ryzyko wystąpienia syndromu metabolicznego aż o 44 proc.

Reklama

- Zaobserwowano też, że im dłuższy czas karmienia, tym mniej problemów diabetologicznych u kobiety w przyszłości. Badane mamy, które uniknęły cukrzycy, karmiły co najmniej przez 9 miesięcy.

Mam dziecko
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy