Rosół dla maluszka
Czy mogę ugotować półrocznemu dziecku rosołek do picia?
Rosół, czyli wywar z mięsa i warzyw, jest wprawdzie smaczny, ale dla małego dziecka bardziej pożywna jest zupka, w której znajduje się mięso oraz jarzyny.
Rozszerzając dietę niemowlęcia, w pierwszej kolejności wprowadza się przeciery jarzynowe.
Dopiero po 6. miesiącu do zupki jarzynowej należy dodawać osobno ugotowane mięso.
W ten sposób ograniczamy w diecie malca ilość substancji alergizujących pochodzących z mięsa, które w czasie gotowania przechodzą do wywaru. Dopiero w kolejnych miesiącach można przygotowywać zupki gotowane na mięsie.
Rosołek do picia można podać wyjątkowo np. przeziębionemu dziecku, ponieważ przyspiesza on powrót do zdrowia, nie drażniąc obolałego gardła.
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka