Reklama

Zimowe sposoby na niejadka

Jeśli twoje dziecko jest wybredne i w swoim menu widziałoby jedynie naleśniki z czekoladowo-orzechowym kremem, masz trudne zadanie do wykonania. Szczególnie zimą, gdy na sklepowych półkach brak wartościowych warzyw i owoców, ułożenie smacznego i odżywczego jadłospisu dla malucha wymaga sporej kreatywności. Jak sprawić, by twoja pociecha chętnie jadła również zimą?

Kluczem do zdrowego zimowego odżywiania jest różnorodność posiłków. Nie zniechęcaj się, jeśli za pierwszym razem dziecko nie chce zjeść kiszonego ogórka albo pieczonej dyni. Pamiętaj, że smaku można się nauczyć. Aby tak się stało i kubki smakowe przyzwyczaiły się do nowych doznań, potrawy należy spróbować kilka razy. Bardzo istotna jest także jakość produktów i sposób ich przygotowania.

Kupuj u zaufanych sprzedawców

Szczególnie zimą, kupowanie u sprawdzonych sprzedawców ma niebagatelne znaczenie. Możesz skorzystać z oferty sprawdzonego wcześniej sklepu lub poszukać nowego miejsca, gdzie będziesz zaopatrywać się w wartościową żywność. Dobrym wyborem mogą być ekosprzedawcy, ale także i te sklepy, które cieszą się zaufaniem klientów – na przykład Piotr i Paweł albo Frisco. Opinie o supermarketach internetowych są bardzo korzystne, co znalazło odzwierciedlenie w specjalnym rankingu . 

Reklama

W 2016 roku najlepszym sklepem online został Frisco, opinie o Auchan i Piotr i Paweł także były bardzo dobre i pozwoliły im zdobyć wysoką pozycję. W rankingu punkty przyznawano za różne parametry, m.in. niskie ceny (najlepiej wypadł supermarket Frisco), opinie o sposobie zapakowania towarów oraz elastyczności dostawy (najlepiej wypadły sklepy Frisco, Auchan oraz Piotr i Paweł). 

Szukaj interesujących smaków

Twoje dziecko najbardziej lubi słodkie smaki? Poszukaj potraw, które mają szansę trafić w jego gusta. Dobrym tropem mogą być na przykład pieczone bataty, czyli słodkie ziemniaki. Jeśli ugotowane lub upieczone bataty zblendujesz z suszoną śliwką oraz daktylami, otrzymasz pyszny, słodki deser przyrządzony z naturalnych składników, a malec nawet nie zorientuje się, że właśnie je warzywa i owoce. 

Innym warzywem, które ma szansę stać się ulubionym przysmakiem malucha, jest gotowana marchewka. Ma ona słodkawy smak i bardzo dobrze pasuje do wielu tradycyjnych potraw. Surową marchewkę możesz też wykorzystać w surówce ze startym jabłkiem. Innym słodkim warzywem jest czerwony burak. Eksperymentuj, próbuj, proponuj maluchowi nowe smaki. 

Korzystaj z dostępnych zasobów

W czasie zimowych miesięcy wykorzystuj wszelkie możliwe źródła witamin – mrożonki, bakalie, suszone owoce. Na sklepowych półkach znajdziesz egzotyczne owoce (m.in. cytrusy) i pyszne polskie jabłka. Przyrządzaj desery z ich wykorzystaniem. Dopilnuj, aby dziecko przynajmniej raz na jakiś czas jadło kiszonki, które wzmocnią jego odporność na zimowe infekcje i przeziębienia. Może być to zarówno kiszony ogórek, kapusta, jak i marchewki, rzodkiewki czy papryka. Wszystkie sfermentowane warzywa mają właściwości probiotyczne. 


materiał zewnętrzny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy