Reklama

Żurawina jesienną porą

Jesienne dni to czas, kiedy należy zadbać o odporność naszego organizmu. Walcząc z pojawiającymi się w tym czasie infekcjami najczęściej sięgamy po leki, nie doceniając ogromnego potencjału, jaki drzemie w roślinach leczniczych. Jedną z takich roślin o udowodnionym działaniu prozdrowotnym jest żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon L.).

Lecznicze walory owoców żurawiny dostrzegli już setki lat temu Indianie, wykorzystując jej zdolność leczenia ran. W medycynie ludowej stosuje się ją jako środek przeciwgorączkowy, wzmacniający odporność organizmu, oraz jako panaceum na wiele różnych schorzeń - co zawdzięcza niepowtarzalnemu, skoncentrowanemu składowi.

Jagody żurawiny bogate są w polifenole (antocyjany, proantocyjanidyny, flawonoidy, kwasy fenolowe, stilbeny), witaminy (C, A, B1, B2), β-karoten, związki mineralne, kwasy organiczne i pektyny.

Właściwości lecznicze żurawiny

Lecznicze działanie owoców żurawiny nie jest wyłącznie kwestią wierzeń ludowych, w ostatnich latach zostało ono potwierdzone licznymi badaniami naukowymi. Wykazano, że poprzez tworzenie ochronnego filmu, składniki aktywne żurawiny hamują przyleganie bakterii do ściany pęcherza moczowego, skutecznie lecząc oraz zapobiegając zapaleniu dróg moczowych.

Reklama

Utrudnią również kolonizację śluzówki żołądka przez bakterie Helicobacter pylori, przeciwdziałając wrzodom. Regularne picie soku żurawinowego pozwala także zachować piękny uśmiech, chroniąc przed próchnicą oraz innymi bakteryjnymi chorobami jamy ustnej i dziąseł. Jednocześnie owoce żurawiny działają probiotycznie, wspomagając wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Udowodniono także, że hamują rozwój chorobotwórczych grzybów i zwalczają wirusy - między innymi wirus grypy.

- Aktywność biologiczna owoców żurawiny związana jest także z dużą zawartością antyoksydantów, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, odpowiedzialnym za rozwój wielu chorób - tłumaczy Anna Gołębiowska-Pilch, ekspert z NOVA Kosmetyki. - Za sprawą flawonoidów podobnych do tych jakie można spotkać w czerwonym winie, regularne picie soku z żurawin obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Żurawina działa również profilaktycznie przeciw chorobom nowotworowym, za co są odpowiedzialne niespotykane wśród innych owoców proantocyjanidyny typu A. Spowolnia proces starzenia i obumierania szarych komórek, zapobiegając chorobie Alzheimera i Parkinsona. Wspomaga także leczenie jaskry, cukrzycy, chorób reumatycznych, oraz łagodzi niektóre objawy menopauzy - dodaje ekspert.

Żurawinowa pielęgnacja skóry

Sok żurawinowy jest niezwykle cenny również w pielęgnacji urody. Działając intensywnie i wielokierunkowo może sprostać potrzebom właściwie każdej cery. Zawarte w surowcu silne antyoksydanty oraz składniki stymulujące syntezę kolagenu, spowalniają proces starzenia się skóry i działają liftingująco.

- Flawonoidy i antocyjany dodatkowo wzmacniają naczynia krwionośne, działają przeciwzapalnie, poprawiają mikrokrążenie niwelując worki pod oczami - wymienia ekspert z NOVA Kosmetyki. - Ponadto ekstrakt z żurawiny wyrównuje koloryt cery, nawilża, przywraca właściwe pH, dostarcza makro- i mikroelementów, działa antydrobnoustrojowo łagodząc objawy trądziku i zapobiegając zakażeniom miejsc intymnych - podkreśla.

W kosmetykach naturalnych stosuje się też olej żurawinowy, bogaty w NNKT i witaminę E, który regeneruje skórę suchą i dojrzałą, oraz łagodzi podrażnienia u osób ze skórą wrażliwą.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: żurawina
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy