5 marynat do dań z grilla
Przygotowuje się je szybko i to właśnie one nadają potrawom z grilla niepowtarzalny smak.

Marynata ziołowa
Składniki:
- 1 czerwona cebula, - 2 gałązki rozmarynu, - 1 gałązka oregano, - 2 gałązki tymianku, - ząbek czosnku, - 6 ziaren pieprzu, - 100 ml oliwy z oliwek, - 100 ml wytrawnego wina czerwonego
Przygotowanie:
Zioła posiekać, pieprz grubo zemleć, cebulę pokroić, ząbek czosnku przepołowić. Oliwę zmieszać z winem, dodać pozostałe składniki. Czas przygotowania: 5 minut
Składniki
Ostra marynata pomidorowa
Składniki:
- papryczka chili, - 5 łyżek octu balsamicznego, - 2-3 przecieru pomidorowego, - 2 łyżeczki syropu klonowego, - pół łyżeczki słodkiej papryki, - 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Składniki wymieszać, dodać pokrojoną w krążki papryczkę chili.
Składniki
Marynata orientalna
Składniki:
- kawałek trawy cytrynowej, - 15 g imbiru (świeżego), - 4 gałązki kolendry, - łyżka soku z cytryny, - 150 ml oliwy
Składniki:
Trawę cytrynową rozgnieść nożem i pokroić na mniejsze kawałki. Kolendrę i imbir posiekać. Sok z cytryny zmieszać z olejem. Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
Marynata śródziemnomorska
Składniki:
- po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, - 1/4 łyżeczki czarnuszki siewnej, - 2 ząbki czosnku, - 4 gałązki tymianku, - sok z połowy cytryny, - 200 ml oleju
Przygotowanie:
Przyprawy uprażyć i rozetrzeć. Jeden ząbek czosnku przepołowić, drugi posiekać. Tymianek posiekać, wszystko zmieszać z olejem i sokiem z cytryny. Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
Lekka marynata jogurtowa
Składniki:
- 1 pomarańcza, - 200 g jogurtu, - 2 łyżki średnio ostrej musztardy, - 1-2 łyżeczki miodu, - czarny pieprz
Przygotowanie:
Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy, dodać jogurt, startą skórkę, musztardę i miód. Doprawić pieprzem. Czas przygotowania: 10 minut