Nadziewane pieczarki
Smaczne i efektowne.
- 8 dużych pieczarek,
- 30 dag mieszanego mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 szklanka gęstego przecieru pomidorowego,
- 5 łyżek tartego parmezanu,
- 1 łyżka oliwy,
- 1-2 łyżeczki ostrej papryki,
- suszony tymianek i bazylia,
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Warzywa obrać, oczyścić, opłukać. Cebulę oraz paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W misce umieścić mięso mielone, dodać pokrojone warzywa, 2 łyżki parmezanu, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko razem wyrobić aby składniki dobrze się połączyły. Z pieczarek usunąć nóżki, które następnie posiekać i podsmażyć na oliwie, zalać przecierem, doprawić solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dusić 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Kapelusze grzybów napełnić farszem mięsnym, ułożyć na sosie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypać pozostałym parmezanem.