Jak gotuje Murakami?

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 4 udka kurczaka
  • Kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 4 łyżki sake
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • ½ ogórka
  • Kilka liści sałaty karbowanej
  • 4 łyżki pasty sezamowej (tahina)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2-3 łyżeczki oleju sezamowego (ciemnego z prażonego sezamu)
  • 800 ml wody
  • Kawałek konbu (10 na 10 cm)
  • 30 gr płatków ryby bonito suszonych (katsuo bushi)
  • 3 łyżki sake (wina ryżowego)
  • 1 ½  łyżki sosu sojowego japońskiego (Kikkoman lub Yamasa)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki mirin
  • makaron udon (60-80 gr na osobę)
  • cebula dymka (1 łyżka pokrojonej na osobę)
  • 1 duża lub kilka małych krewetek (krewetki można dodać ugotowane lub usmażone w tempurze, my dodamy ugotowane)
  • 1 łyżeczka namoczonych wodorostów wakame
  • 400 gr mąki Szymanowskiej (typ 450 lub 480)
  • 7 gr suchych drożdży (tj. np. jedna torebka drożdży instant)
  • 4 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka (1 ½  do ciasta, a ½ do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 40 gr masła
  • 2 łyżki ziaren czarnego sezamu
  • 2 - 3 łyżki mleka (do posmarowania bułeczek)
  • 250 - 300 gr pasty z fasolki azuki (można kupić gotową, albo ugotować namoczoną wcześniej fasolkę azuki w wodzie a potem odcedzić i utrzeć z cukrem, w Japonii są 2 rodzaje pasty - z grudkami tsubuan- ucierania widelcem lub gładka - koshian - miksowana)
Tazaki Murakami
Tazaki Murakamimateriały prasowe
Wydawnictwo Muza
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?