Kurczak po grecku w cytrynach
Marzysz o greckich wakacjach? Nawet jeżeli te plany muszą jeszcze poczekać, to pyszne dania z greckiej kuchni możesz przygotować w każdej chwili!

Składniki na 4 porcje:
- 500 g szalotek, - 2 cytryny, - 2 limonki, - 200 g cukru, - 125 ml octu, - 1 kurczak, - 3 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 2 cukinie (po ok. 200 g), - 200 ml białego wytrawnego wina, - 4-5 listków laurowych, - słoik czarnych oliwek
Przygotowanie:
Szalotki obrać. Cytryny, limonki wymyć, pokroić w cząstki. Cukier rozpuścić na średnim ogniu, cały czas mieszając, dolać 200 ml wody i ocet. Dodać szalotki, cytryny i limonki i gotować na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Kurczaka wymyć, podzielić na 8 części, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącym oleju, doprawić solą i pieprzem. Umieścić w brytfannie, dodać pokrojone cukinie, wlać wino, zalać przygotowaną zalewą i dodać listki laurowe. Pod przykryciem piec ok 30 minut w temp. 200 st. C., pod koniec dodać czarne oliwki i jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3440 kJ/822 kcal