Spaghetti alla puttanesca
Klasyczne danie o wyrazistym smaku.

Składniki:
- słoiczek anchois (40 g),
- 80 g czarnych oliwek,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- papryczka chili,
- 40 g kaparów,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 500 g pomidorów z puszki a najlepiej polpa di pomodoro (miąższ pomidorowy),
- 350 g spaghetti,
- sól, pieprz,
- 1/2 pęczka pietruszki
Przygotowanie:
Anchois osączyć i pokroić. Oliwki wypestkować I pokroić na cząstki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Chili pokroić w krążki, kapary osączyć. Oliwę rozgrzać w rondlu, przesmażyć czosnek i cebulę. Dodać anchois i chili, przesmażyć. Następnie dodać pomidory, oliwki, kapary i gotować ok. 5-10 minut. Spaghetti gotować w osolonym wrzątku przez ok. 8 minut. Pietruszkę posiekać. Sos doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, dodać do sosu. Nakładać na talerze, posypać pietruszką.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal