4 rodzaje ciasta do włoskich makaronów

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Ciasto pełnoziarniste (na ravioli)

  • 350 g mąki pszennej razowej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju
  • mąka do podsypywania

Ciasto bez jajek (na "zawijane cukierki")

  •  350 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • mąka do podsypywania

Makaron z semoliną

  • 225 g mąki
  • 75 g semoliny (mąki z pszenicy durum)
  • szczypta soli
  • 5 łyżek oleju
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • mąka do podsypywania

Makaron jajeczny (na kolorowe tortellini)

  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 200 g szpinaku
  • mąka do podsypywania