6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)
Podajemy przepis podstawowy na ciasto ucierane i sześć propozycji wypieków jakie możesz z niego przygotować.

Znajdziesz tu imponujące torty, babeczki i ciasta o fantazyjnych smakach. Proponujemy ci: Ciasto bananowo-śmietankowe, Wieniec kawowo-mandarynkowy, Babeczki czekoladowo-wiśniowe, Tort Prosecco-Karambole , Ciasto karaibskie, Tort jabłkowy z bitą śmietaną
Przepis podstawowy na ciasto ucierane (piaskowe)

Składniki: - 250 g masła, - 250 cukier, - opakowanie cukru waniliowego, - 4 jajka, - 375 g mąki, - opakowanie proszku do pieczenia, - 100 ml mlekaPrzygotowanie: Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremowa masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Czas przygotowania: 15 minut
Ciasto bananowo-śmietankowe
Składniki: - ciasto wg przepisu podstawowego, - 0,5 l nektaru bananowego, - 8 łyżek cukru, - 800 ml mleka, - 3 opakowania budyniu śmietankowego, - 250 g masła, - 400 g śmietany 36 proc., - 250 g gorzkiej czekolady, - 3 płaty żelatyny,- 6-7 bananów, - 2 łyżki soku z cytryny, - tłuszcz i bułka do formyPrzygotowanie: Zagotować nektar, cukier i 650 ml mleka. Budyń rozpuścić w 150 ml mleka, dodać do gotującego się nektaru, gotować minutę, mieszając. Gotową masę przelać do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Ciasto przygotować wg przepisu podstawowego. Blachę natłuścić i wysypać bułką, wylać na nią ciasto, wyrównać. Piec w 150 st. C 25-35 minut. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. 200 g śmietany podgrzać, rozpuścić w niej posiekaną na kawałki czekoladę. Ciasto posmarować odrobiną masy czekoladowej, schłodzić. Żelatynę namoczyć,odcisnąć, roztopić, zmieszać z budyniem (najpierw z kilkoma łyżkami budyniu, które później dodać do reszty). Masę wstawić do lodówki. 200 g śmietany ubić, zmieszać z tężejąca masą budyniową. Nałożyć na ciasto i odstawić na min. 3 godziny w chłodne miejsce. Pozostałą śmietanę z czekoladą podgrzać. Banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ciasto dekorować bananami i polewą czekoladową. Czas przygotowania 75 minut Jedna porcja zawiera 1380 kJ/330 kcal
Składniki
Wieniec kawowo-mandarynkowy
Składniki: - ciasto wg przepisu podstawowego, - 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, - 2 łyżki + 1 łyżeczka kakao, - 100 ml mleka, - puszka mandarynek (314 ml), - 150 kwaśnej śmietanki, - 500 g mascarpone, - 100 g cukru, - 2 opakowania śmietan-fixu, - 200 g śmietany 36 proc., - kakao do dekoracji, - czekoladowe ziarnka kawy, - tłuszcz i bułka do formyPrzygotowanie: Ciasto przygotować wg przepisu podstawowego, dodając 2 łyżeczki kawy i 2 łyżki kakao. Ciasto nałożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką formy, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 55-65 minut. Odstawić na 10 minut, wybić z formy, odstawić do ostudzenia. Mandarynki osączyć. Sok zachować. Kwaśną śmietankę, 3 łyżki soku, mascarpone i cukier wymieszać, dodać opakowanie śmietan-fixu. Śmietanę ubić, również z opakowaniem śmietan-fixu i wmieszać do kremu. Ciasto przeciąć 2 razy w poprzek. Na pierwszym blacie rozsmarować 1/4 kremu, nałożyć drugi blat docisnąć. Z pozostałego kremu ubrać 3 łyżki, zmieszać z 3 łyżeczkami kawy i 1 łyżeczką kakao i ponownie wmieszać do kremu. 1/3 kremu nałożyć na drugi blat, na nim umieścić 2/3 mandarynek i nałożyć ostani blat. Pozostały krem rozsmarować na wieńcu, ciasto ostawić na min 2 godz. w chłodne miejsce. Oprószyć kakao, dekorować czekoladowymi ziarenkami kawy i mandarynkami. Czas przygotowania: 105 minut Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal
Składniki
Babeczki czekoladowo-wiśniowe
Składniki na 12 sztuk: - słoik wiśni (370 ml), - 125 g masła, - 125 g cukru, - opakowanie cukru waniliowego, - 2 jajka, - 185 g mąki, - 1/2 proszku do pieczenia, - 2,3 łyżki mleka, - 50 g wiórków czekoladowych, - tłuszcz i bułka tarta do foremek, - cukier puder.Przygotowanie: Wiśnie osączyć. Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem. Dodać wiśnie i wiórki czekoladowe. Foremki natłuścić i wysypać bułką tartą, nałożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 175 st. C piekarniku 20-30 minut. Wyjąć, ostudzić oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal
Składniki
Tort Prosecco-Karambole
Składniki: - 1/2 ciasta z przepisu podstawowego (użyć o połowę mniej każdego składnika), - łyżka kakao, - 6 płatów żelatyny, - 0,5 l prosecco, - 250 g twarożku, - 250 g jogurtu naturalnego, - 100 g +2 łyżki cukru, - 250 g śmietany 36 proc., - 3-4 karambole, - opakowanie galaretki, - tłuszcz i bułka do wysypania formyPrzygotowanie: Przygotować ciasto podstawowe, dodać do niego kakao. Ciasto umieścić w natłuszczonej i wysypanej bułką tortownicy (26 cm) i piec w 175 stopniach 25-30 minut. Wyjąć, uwolnić z formy. Ostudzić. Żelatynę namoczyć. Wymieszać 0,25 l prosecco, twarożek, jogurt i 100 g cukru. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Zmieszać najpierw z odrobiną kremu, następnie z pozostałym kremem. Odstawić w chłodne miejsce. Ubić śmietanę i wmieszać do tężejącego kremu. Pierścień złożyć wokół ciasta, nałożyć krem, wyrównać, odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Karambole pokroić w plastry, ułożyć na torcie. Galaretkę, zagotować z 1/4 l prosecco i 2 łyżkami cukru, lekko tężejącą wylać na tort, ponownie odstawić w chłodne miejsce.
Składniki
Ciasto karaibskie
Składniki: - puszka ananasa w kawałkach (580 ml), - 50 g wiórków kokosowych, - ciasto wg przepisu podstawowego, - 175 g cukru pudru, - 30 g płatków kokosowych, - tłuszcz i bułka do formyPrzygotowanie: Ananasa osączyć, zachowując sok. Płatki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ciasto przygotować wg przepisu zasadniczego (przy tym można zastąpić mleko sokiem ananasowym). Wmieszać wiórki kokosowe i kawałki ananasa. Ciasto umieścić w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formie. Piec w 175 st. C 60-70 minut. Wyjąć z formy, ostudzić. Cukier puder zmieszać z 2 łyżkami soku z ananasa, wylać na ciasto. Posypać uprażonymi płatkami kokosowymi. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 150 kJ/36 kcal
Składniki
Tort jabłkowy z bitą śmietaną
Składniki: - ciasto wg przepisu podstawowego, - 1,25 kg jabłek, - 150 ml +6 łyżek soku jabłkowego, - opakowanie budyniu waniliowego, - 4 łyżki +2 łyżeczki cukru, - 500 g śmietany 36 proc., - opakowanie cukru waniliowego, - opakowanie śmietan-fixu, - 2 łyżki soku z cytryny, - szczypta cynamonu, - tłuszcz i bułka do formyPrzygotowanie: Ciasto przygotować wg przepisu podstawowego i nałożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką formy (26 cm). Piec w 150 st. C 45-50 minut. Odstawić do ostudzenia. Pół jabłka zostawić do dekoracji, resztę obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ drobno pokroić i gotować w 150 ml soku przez 15 minut (pod przykryciem). Budyń, 4 łyżki cukru i 6 łyżek soku jabłkowego wymieszać, dodać do jabłek i gotować ok. 1 min., caly czas mieszając. Ciasto przeciąć dwukrotnie w poprzek. Dolny blat umieścić w pierścieniu formy, nałożyć połowę musu jabłkowego, nakryć drugim blatem. Ubić 250 g śmietany, dodając cukier waniliowy i śmietan- fix. Śmietanę rozsmarować na drugim blacie i nakryć ostatnią warstwa ciasta. Pozostały mus rozsmarować na torcie i wstawić do lodówki na 2 godziny. Tort uwolnić z formy. 250 g śmietany ubić, dodając łyżeczkę cukru. Śmietaną i plasterkami skropionego sokiem z cytryny jabłka dekorować wierzch tortu. Łyżeczkę cukru zmieszać ze szczyptą cynamonu. Oprószyć tort. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal