Składniki: - 100 g zimnego masła, - 150 g mąki, - 50 g cukru pudru, - 1 kg dyni, - 6 jajek, - 180 g cukru, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 pomarańcza, - 100 g maki, - 200 g mielonych migdałów, - 4 łyżeczki proszku do pieczenia, - 1/2 słoika marmolady pomarańczowej, - 80 g płatków migdałowych Przygotowanie: Z masła, cukru pudru i 150 g mąki zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 0,5h. Po tym czasie wyłożyć nim tortownicę i podpiec w nagrzanym do 180st. C piekarniku na złoty kolor. W tym samym czasie ugotować dynię w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka. Po lekkim ostudzeniu obrać ją i pokroić w drobną kostkę. Żółtka utrzeć na puch z łyżką cukru. Białka ubić z resztą cukru i delikatnie połączyć z masą żółtkową i dynią. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami, proszkiem do pieczenia i otartą skórką z pomarańczy. Bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 min., ostudzić w tortownicy. Podpieczony spód z kruchego ciasta posmarować marmoladą pomarańczową i wyłożyć na nią ciasto dyniowe. Ciasto posmarować resztą marmolady i obsypać płatkami migdałowymi. Czas przygotowania 1,5 h.