Ciasto ze snickersem
Prawdziwy hit!
Składniki:
- 175 g miękkiego masła
- 65 g cukru
- 225 g mąki
- Szczypta soli
- 10 batonów z orzeszkami ziemnymi (po 57 g, np. Snickers)
- 50 g śmietany kremówki
- 150 g orzeszków ziemnych
- 150 g gorzkiej czekolady
- 10 g tłuszczu kokosowego
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę zmieszaną z solą. Odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wymiarach (24x24 cm) i umieścić w nasmarowanej tłuszczem formie. Piec w 175 st. C przez 10-15 minut. Wyjąć z formy, ostudzić.
Batony pokroić, dodać śmietanę i roztopić. Orzeszki uprażyć na patelni bez tłuszczu i dodać do batonów. Masę rozprowadzić na cieście i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Czekoladę posiekać, roztopić w gorącej kąpieli, rozsmarować na wierzchu. Odstawić na 30 minut. Pokroić gorącym nożem.