10 łatwych przepisów z cebuli

Warzywo, które kojarzy się z oszczędną, surową kuchnią, może być bazą... eleganckich i oryginalnych dań lub znakomitym dodatkiem!

1. Wyjątkowa konfitura 

Reklama

Cebulę obierz i pokrój w piórka.Odłóż. Do garnka z grubym dnem przełóż cukier (na 1 kg cebuli/ok. 200 g), dodaj 4 łyżki wody, zagotuj syrop. Dodaj łyżkę masła i pokrojoną cebulę. Smaż, aż cebula nabierze pięknego złotego koloru. Możesz doprawić tymiankiem. Zapasteryzuj w słoiczkach. Konfitura cebulowa jest świetna jako dodatek do serów, wędlin, krakersów.


2. Nadziewany przysmak

Cebula znakomicie smakuje z farszem. Można nadziać ją, czym zechcesz, np. pieczarkami, warzywami,mięsem, serem i zapiec. Wspaniale sprawdzi się na domówce!


3. Elegancka zupa 

Pokrojona, uduszona na maśle lub oleju cebula, trochę bulionu lub wody (zależnie od ilości cebuli i planowanej gęstości), przyprawy (sól, pieprz,tymianek) - i mamy rewelacyjną zupę cebulową! Podaj ją z grzankami z serem.


4. Na szybki obiad 


Cebulę wystarczy obrać, pokroić w talarki, udusić na oleju, posolić i mamy pyszny sos do makaronu, ryżu lub kaszy - prosty, szybki obiad gotowy!Tak przygotowana cebula znakomicie smakuje też z samym pieczywem.


5. Chrupiąca posypka 


Prażoną cebulkę można dodać do domowych hot dogów, posypać nią ziemniaki, kopytka, zupę. Łatwo ją zrobić:cebulę posiekaj. Przyprawy (oregano, sól czosnkową, curry) wymieszaj z kilkoma łyżkami mąki i cebulą. Odstaw na 10 min.Usmaż, mieszając, na gorącym oleju,na małym ogniu, na złoto-brązowy kolor.Osącz na papierowym ręczniku.


6. Złote krążki

Cebulę obierz, pokrój w plastry(pół cm) i rozdziel je na krążki. Mąkę (ok. 150 g) wymieszaj z dużą szczyptą soli i obtocz w niej krążki.Odłóż. Do mąki pozostałej z panierowania dodaj mleko (1/2 szkl.) i jajko, wymieszaj.W cieście zanurzaj cebulę i smaż na gorącym oleju do zrumienienia. Możesz podać z ketchupem lub innym sosem.


7. Wytrawne babeczki


Jeśli lubisz muffinki na ostro, śmiało możesz zrobić je z cebulą - wyjdą równie pyszne, jak babeczki z pomidorami,oliwkami czy fetą! Posiekaną lub pokrojoną w piórka cebulę wystarczy wymieszać z ciastem muffinowym i upiec.


8. Smakowita tarta

Kruche ciasto plus nadzienie z samej, doprawionej cebuli- oto przepis na tanią, bardzo smaczną tartę! Jeśli dodatkowo zapieczesz ją z sosem jajeczno-śmietanowym- powstanie wspaniały quiche, w sam raz na kameralne, domowe przyjęcie!


9. Drożdżowe cebulaki

Krążki z ciasta (takiego, jak na pizzę)z cebulą są idealne jako przekąska na imprezę czy na ciepłą kolację! Z ciasta przygotuj nieduże kółka o nieco uniesionych brzegach, posmaruj je olejem. Na nich rozłóż farsz: przesmażoną na oleju pokrojoną cebulę, doprawioną solą i oregano (ew. tymiankiem). Upiecz.

10. Prosty sos

Cebulę (kilka sztuk) posiekaj i podsmaż na maśle lub oleju na złotobrązowy kolor. Oprósz mąką i wymieszaj. Dodaj 1,5-2 szkl. gorącego bulionu i podgrzewaj, mieszając,aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, cukrem, pieprzem, papryką. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje