Aromatyczne kuleczki
Wegetariański przysmak.

Składniki
- sałatka
- 3/4 szkl. suchej cieciorki
- 10 pomidorów suszonych z zalewy
- 1 czerwona cebula
- garść posiekanych świeżych ziół, np. bazylii, kolendry
- mięty i tymianku lub 2 garści posiekanej natki pietruszki
- 500 ml bulionu warzywnego
- sos
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 2 łyżki soku z grejpfruta
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki curry lub mielonej kurkumy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Dzień przed przygotowaniem sałatki przepłucz cieciorkę pod bieżącą wodą. Zalej ją zimną wodą i odstaw na cała noc. Następnego dnia odlej wodę. Podgrzej bulion - gdy zacznie wrzeć, zalej cieciorkę i gotuj na małym ogniu, aż zmięknie. 2 .W tym czasie przygotuj sos: sok z grejpfruta, najlepiej świeżo wyciskany, zmiksuj z syropem klonowym, curry, szczyptą soli i pieprzu. Syrop klonowy możesz zastąpić niepełną łyżeczką miodu. Sok wymieszaj z olejem. Sos trzymaj w słoiczku, w lodówce, nawet przez 2-3 dni.3. Odcedź ceciorkę i wymieszaj z 2/3 ilości sosu. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Blaszkę wyłóż pergaminem wysyp cieciorkę. Piecz 8-10 minut. 4. Pomidory osącz z zalewy i pokrój na paseczki. Cebulę obierz i posiekaj. Cieciorkę wyjmij z piekarnika i przesyp do miski. Wymieszaj z pomidorami, cebulką i ziołami. Resztę sosu podaj w małej miseczce. Podawaj od razu, by cieciorka nie wystygła. W wersji z mięsem, dodaj do sałatki pokrojoną, wędzoną szynkę z indyka. Sprawdzi się też rozdrobniony tuńczyk w sosie własnym.