Bezglutenowe brownie z pieczonych batatów
Takie ciasto nie tylko jest pyszne, ale i zdrowe. Wprawi cię w dobre samopoczucie!

Składniki
- 450 g batatów bez skórki – przekrojonych na pół i pieczonych 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C
- 100 g daktyli
- 150 g mąki kokosowej
- 4 kopiaste łyżki kakao
- 3 łyżki syropu klonowego
- 250 ml dowolnego mleka roślinnego (najlepiej przygotowanego w domu)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej lub morskiej
- 2 łyżki oleju kokosowego
8-10 porcji
Składniki
do ozdobienia ciasta
- czekolada minimum 70% zawartości kakao
- suszone mango pokrojone w paseczki
- wiórki kokosowe i posiekane migdały lub płatki migdałowe podprażone na suchej patelni
Sposób przygotowania
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (uwaga - jest bardzo gęsta) i przełożyć ją do formy. Piec 30 minut (patyczek włożony w ciasto ma być suchy). Po upieczeniu polać ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ozdobić mango lub posypać wiórkami kokosowymi zmieszanymi z podprażonymi migdałami. Potrzebna będzie forma o wymiarach 20 x 27 cm. Zamiast kakao można dodać karob. Brownie smakuje najlepiej po schłodzeniu w lodówce.
Przepis pochodzi z książki "Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole", B. Sokołowska, E.Skorupska
