Bigos z wędzoną śliwką

Tradycyjne danie z kapustą

Czas przyrządzenia: 3 godziny 35 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • po 60 dag świeżej i kwaszonej kapusty
  • 50 dag kiełbasy
  • 45 dag mięsa wieprzowego
  • 1 szkl. czerwonego wina
  • 25 dag wędzonego boczku
  • po 5 grzybów suszonych i śliwek wędzonych
  • 2 cebule
  • sól
  • 3 listki laurowe
  • po 4 ziarenka
  • ziela angielskiego i jałowca
  • cząber
  • lubczyk
  • pieprz

1. Kapustę kwaszoną odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj grzyby i przyprawy. Podlej wodą. Duś 35 min. Cebule obierz, posiekaj. Mięso i kiełbasę pokrój na kawałki. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień cebulę, mięso i wędlinę. Dodaj do kapusty wraz z boczkiem i winem. Duś przez 2 godziny. 

Reklama

2. Świeżą kapustę oczyść, grubo poszatkuj, wrzuć do bigosu. Dodaj śliwki, przypraw na pikantnie. Duś jeszcze godzinę, często mieszając. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje