Bigos z wędzoną śliwką
Tradycyjne danie z kapustą

Składniki
- po 60 dag świeżej i kwaszonej kapusty
- 50 dag kiełbasy
- 45 dag mięsa wieprzowego
- 1 szkl. czerwonego wina
- 25 dag wędzonego boczku
- po 5 grzybów suszonych i śliwek wędzonych
- 2 cebule
- sól
- 3 listki laurowe
- po 4 ziarenka
- ziela angielskiego i jałowca
- cząber
- lubczyk
- pieprz
8 porcji
1. Kapustę kwaszoną odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj grzyby i przyprawy. Podlej wodą. Duś 35 min. Cebule obierz, posiekaj. Mięso i kiełbasę pokrój na kawałki. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień cebulę, mięso i wędlinę. Dodaj do kapusty wraz z boczkiem i winem. Duś przez 2 godziny.
2. Świeżą kapustę oczyść, grubo poszatkuj, wrzuć do bigosu. Dodaj śliwki, przypraw na pikantnie. Duś jeszcze godzinę, często mieszając.