Bolońskie trójkąty
Pyszne!

Składniki
- NALEŚNIKI:
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki
- po 1 i 1/2 szkl. mleka i wody
- NADZIENIE:
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szkl. bulionu
- 2 szkl. przecieru pomidorowego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- DODATKOWO:
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka mielona papryka
- olej
6 osób
Sposób przygotowania
1. Składniki ciasta na naleśniki zmiksuj ze szczyptą soli. Odstaw na 20 minut. Marchew obierz, seler oczyść. Warzywa opłucz i pokrój w kosteczkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dołóż mięso, a po 3 minutach marchew i seler. Smaż chwilę. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem 20 minut.
2. Mocno rozgrzej drugą patelnię. Smaruj ją olejem, wylewaj porcje ciasta i smaż naleśniki. Do mięsa dodaj przecier i koncentrat. Duś 5 minut. Przypraw solą, pieprzem, oregano i papryką. Naleśniki posmaruj nadzieniem. Złóż w trójkąty. Udekoruj np. warzywami i pokruszonym serem pleśniowym.