Bułeczki z konfiturą
Idealne na śniadanie.

Składniki
- 50 dag truskawek
- pół szklanki cukru
- 50 dag mąki pszennej
- 7,5 dag roztopionego
- masła
- 250 ml mleka
- 2 dag suchych drożdży
- 2 jajka
- 7 dag cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Mąkę wymieszaj z drożdżami, dodaj resztę składników i zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na 1,5 godziny. Truskawki umyj i zasyp cukrem. Gotuj kilka minut. 2. Ciasto zagnieć, rozwałkuj na prostokąt, posmaruj truskawkami i zwiń w roladę. Pokrój ją na plastry o grubości 3 cm. Formę wyłóż papierem, ułóż ślimaczki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz 15 minut w temp. 200 st. C.