Burgery szałwiowe zapiekane z mozzarellą
Takich jeszcze nie jadłeś!

Składniki
- 70 dag mielonej karkówki
- 1 łyżka ostrej musztardy (np. sarepskiej)
- 1 jajko
- 1 mała cebulka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 duże kulki mozzarelli
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 16 listków świeżej szałwii
- 8 małych pszennych bułeczek
- 5–6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Cebulkę obierz, drobniutko posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj cebulkę, musztardę, starty parmezan i bułkę tartą. Wbij jajko. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Z przygotowanej mięsnej masy uformuj 8 niewielkich hamburgerów. Smaż je po 4 minuty z każdej strony na połowie rozgrzanej oliwy.
2. Bułki rozetnij, skrop resztą oliwy. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 5 minut. Mozzarellę osącz, pokrój w plasterki. Listki szałwii umyj i osusz.
3. Na spodach zrumienionych bułeczek połóż hamburgery. Posyp je listkami szałwii. Przykryj plasterkami mozzarelli i wierzchami bułek. Ew. zepnij dłuższymi wykałaczkami, by całość nie rozpadała się. Przełożone kotletami, szałwią i serem bułki zapiekaj jeszcze ok. 5 minut w temp. 200 st. C, aż ser apetycznie się stopi.