Burgery szałwiowe zapiekane z mozzarellą

Takich jeszcze nie jadłeś!

Burgery z mozarellą
Burgery z mozarellą123RF/PICSEL

Składniki

  • 70 dag mielonej karkówki
  • 1 łyżka ostrej musztardy (np. sarepskiej)
  • 1 jajko
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 duże kulki mozzarelli
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 16 listków świeżej szałwii
  • 8 małych pszennych bułeczek
  • 5–6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz
8 porcji

Sposób przygotowania

1. Cebulkę obierz, drobniutko posiekaj. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj cebulkę, musztardę, starty parmezan i bułkę tartą. Wbij jajko. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Dobrze wyrób. Z przygotowanej mięsnej masy uformuj 8 niewielkich hamburgerów. Smaż je po 4 minuty z każdej strony na połowie rozgrzanej oliwy. 

2. Bułki rozetnij, skrop resztą oliwy. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz ok. 5 minut. Mozzarellę osącz, pokrój w plasterki. Listki szałwii umyj i osusz.  

3. Na spodach zrumienionych bułeczek połóż hamburgery. Posyp je listkami szałwii. Przykryj plasterkami mozzarelli i wierzchami bułek. Ew. zepnij dłuższymi wykałaczkami, by całość nie rozpadała się. Przełożone kotletami, szałwią i serem bułki zapiekaj jeszcze ok. 5 minut w temp. 200 st. C, aż ser apetycznie się stopi.

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?