Cebulki z różowym ryżem
Aromatyczne i efektowne danie, a jednocześnie szalenie proste!

Składniki
- 12 niedużych cebulek
- 1,5 szklanki surowego ryżu
- kilka plastrów wędzonego boczku (4-6)
- 2 łyżki soku z buraka do zabarwienia ryżu
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- czosnek
- tymianek
- ew. susz. lawenda
- olej
Sposób przygotowania
1. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z buraka (jeśli chcesz, możesz go dodać jeszcze więcej niż w przepisie, wówczas kolor będzie bardziej intensywny). Boczek pokrój i przesmaż na patelni.
2. Cebulki oczyść, obierz i ostrożnie wydrąż. Środki posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek. Następnie połącz z ryżem, boczkiem i dopraw solą, pieprzem i ziołami. Farszem nadziej cebulki. Ułóż je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku w temp. 180 st. C przez 20-25 minut.