Cesarski specjał
Dietetyczna sałatka, w sam raz na lato. Syci i smakuje!

Składniki
- 1/2 sałaty rzymskiej lub lodowej
- 2 małe piersi z kurczaka
- 4 jajeczka przepiórcze
- 2 średnie pomidory
- 2-3 kromki pełnoziarnistego pieczywa tostowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta kurkumy
- sól
Składniki
- marynata
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- biały pieprz
Składniki
- sos
- 2 fileciki anchois w oleju
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka delikatnej musztardy
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
1. Przygotuj marynatę: czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj z olejem i czosnkiem, dopraw pieprzem. Mięso oczyść, umyj, zalej marynatą. Przy- kryj i odstaw na co najmniej 60 minut (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
2. Jajeczka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, obierz i pokrój na połówki. Masło rozpuść, wsyp kurkumę i zioła. Włóż chleb, obsmaż na rumiano. Przygotuj sos: śmietanę zmiskuj z anchois, jogurtem i musztardą, dopraw pieprzem. Sałatę umyj i osusz.
3. Mięso oczyść z marynaty i pokrój wzdłuż na 4 części. Zgrilluj na patelni grillowej. Lekko ciepłe pokrój na plastry. Sałatę porwij, grzanki pokrój w kostkę, pomidory na ćwiartki. Na talerzu rozłóż sałatę, mięso, grzanki, pomidory i jajeczka. Polej sosem.