Chłodnik ogórkowo-miętowy

Zupa z chrupiącymi grzankami. Idealna na duszny dzień

Składniki

  • ogórki zielone – 700 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • mięta – średni pęczek
  • szczypior – ½ pęczka
  • jogurt naturalny – 800 g
  • cukier – 1 płaska łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • bagietka do odpieku (np. Dan Cake)

Sposób przygotowania

Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać. Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę do odpieku Dan Cake pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.

Reklama

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje