Chłodnik truskawkowy z migdałami i kozim serem
Słodki smak truskawek, delikatnie przełamany smakiem orzechów włoskich, chrupiących migdałów, czy połączony z suszoną miechunką peruwiańską, żurawiną lub ziarnami słonecznika, to doskonała podstawa lekkich propozycji na pełne słońca spotkanie ze znajomymi

Składniki
- 1 kg truskawek
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 50 g koziego sera
- 50 g Migdałów w płatkach np. Bakalland
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Łączymy z imbirem i cukrem, miksujemy na gładką masę. Kozi ser ścieramy na tarce, dodajemy do pozostałych składników. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy około godzinę. Przed podaniem chłodnik posypujemy płatkami lekko uprażonych płatków migdałów. Zupę możemy podawać również z listkiem mięty lub melisy.