Ciasto-choinka - efektowne i łatwe

Zdarza się, że ktoś nigdy nie piekł ciasta na święta, a chciałby w tym roku zabłysnąć przed rodziną. Wówczas może zrobić proste w wykonaniu ciasto-choinkę.

Ciasto to robimy z gotowego ciasta francuskiego i maku w puszce. Efekt "wow" osiągniemy za sprawą formy ciasta, któremu nadamy postać rozłożystej choinki.

Reklama

Do wykonania ciasta potrzebujemy: dwóch opakowań ciasta francuskiego, puszki gotowej masy makowej, zapachu migdałowego, 2 łyżek cukru, 1 białka jaja.

Ciast francuskie rozkładamy na posypanej nieco mąką stolnicy i smarujemy białkiem jaja. Na to wykładamy masę makową, uprzednio wymieszaną z olejkiem migdałowym. Na to kładziemy drugi płat ciasta francuskiego i delikatnie przyciskamy.

Cały efekt polega teraz na odpowiednim wycięciu ciasta. Musimy wykroić coś na kształt trójkąta równobocznego, stojącego na słupku (to będzie noga choinki). Teraz dwa boki trójkąta kroimy na paski, poczym paski te skręcamy lekko jak sznurek. Nie martwmy sie, ze masa makowa będzie wystawać trochę, o to właśnie chodzi. Wierzch choinki smarujemy białkiem i obsypujemy, wedle uznania grubym cukrem lub siekanymi orzechami.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagranym do 180 st. C. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje