Ciasto francuskie z rabarbarem i pistacjową posypką

Posypkę możesz wzbogacić np. podprażonymi płatkami migdałowymi.

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • dżem malinowy
  • 3 łyżki pistacji

Sposób przygotowania

1. Rabarbar obierz, przekrój na pół i przełóż do garnka. Dodaj cukier i zalej wodą. Gotuj, aż zmięknie, odstaw do wystygnięcia. 

2. Ciasto francuskie ułóż na blaszce do pieczenia. Przekrój na mniejsze kwadraty. Wokół każdego natnij ramkę o szerokości ok. 2 cm. 

3. Każdy kwadrat posmaruj dżemem i ułóż ugotowany rabarbar. 

4. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 20 minut. 

5. Posiekaj pistacje i podpraż na patelni. Wyjmij upieczone minitarty z piekarnika i posyp podprażonymi pistacjami. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama