Cukinia zapiekana z warzywami i szynką

Cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami.

Składniki

  • 300 g średniej cukinii
  • 2 szt. szalotki
  • 70 g wędzonej szynki
  • 70 g tartego sera typ gouda
  • 1 papryka czerwona
  • 1 laska selera naciowego
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • Gałka muszkatołowa mielona np. Appetita
  • Zioła prowansalskie np. Appetita
  • Pieprz ziołowy np. Appetita
  • sól

Sposób przygotowania


Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż miękki środek.  Szynkę i warzywa pokrój w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj wszystko z serem, przyprawami i ziołami. W zagłębienia cukinii włóż warzywa z szynką. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C. Wstaw cukinie farszem do góry, zredukuj temperaturę pieca do 180 st. C i piecz ok 20 minut do zapieczenia.

Reklama

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje