Cukinia zapiekana z warzywami i szynką
Cukinia to warzywo, które doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami.

Składniki
- 300 g średniej cukinii
- 2 szt. szalotki
- 70 g wędzonej szynki
- 70 g tartego sera typ gouda
- 1 papryka czerwona
- 1 laska selera naciowego
- 10 pomidorków koktajlowych
- Gałka muszkatołowa mielona np. Appetita
- Zioła prowansalskie np. Appetita
- Pieprz ziołowy np. Appetita
- sól
Sposób przygotowania
Cukinie przekrój wzdłuż na pół i łyżeczką wydrąż miękki środek. Szynkę i warzywa pokrój w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj wszystko z serem, przyprawami i ziołami. W zagłębienia cukinii włóż warzywa z szynką. Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C. Wstaw cukinie farszem do góry, zredukuj temperaturę pieca do 180 st. C i piecz ok 20 minut do zapieczenia.
Smacznego!