Cukinie z kurkami
Wspaniałe dla amatorów wyrazistych serów

Składniki
- 2 podłużne cukinie
- 200 g świeżych kurek
- cebula
- ząbek czosnku
- 150 g sera pleśniowego (z błękitną pleśnią) o wyrazistym smaku
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonej słodkiej papryki
- szczypta oregano, tymianku i bazylii
- olej do smażenia
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cukinie umyj, przetnij wzdłuż, łyżeczką wydrąż środek i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, chwilkę podsmaż. Po chwili dodaj umyte i pokrojone kurki oraz posiekany czosnek, smaż przez 5 minut. Następnie dodaj miąższ z cukinii. Smaż 2 minuty. Zestaw z ognia, lekko przestudź, dopraw i dodaj starty ser. Wymieszaj.
2. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż cukinie. Nałóż do nich farsz i lekko dociśnij. Wstaw do piekarnika (180 st. C) i piecz ok. 20 min.