Delicje francuskie z masą orzechową
Na sam widok cieknie ślinka!

Składniki
- ciasto
- 50 dag mąki pszennej
- 3 żółtka
- 30 dag masła
- 4 dag świeżych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szkl. mleka
- sól
- nadzienie
- 25 dag posiekanych orzechów
- 1 łyżka pokruszonych biszkoptów
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- lukier i dekoracja
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 3-4 łyżki wrzątku
- 2-3 łyżki posiekanych orzechów
Sposób przygotowania
1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, domieszaj 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Zaczyn odstaw, by wyrósł. Żółtka i resztę cukru utrzyj. Połącz z zaczynem, szczyptą soli, mąką. Wyrób ciasto. 2. Rozpuść 5 dag masła, przestudź i wlej do ciasta. Ponownie wyrób, chłodź 2 godz. Gdy wyrośnie, rozwałkuj, na środku ułóż resztę masła. Złóż masłem do środka, rozwałkuj, złóż na 3 części. 3. Ciasto rozwałkuj, złóż na trzy części. Chłodź 30 minut. Powtórz to 2 razy. Nadzienie: białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z orzechami, biszkoptami. Delikatnie domieszaj białka. 4. Ciasto cienko rozwałkuj. Nałóż po porcji farszu i zwiń od podstawy. Gdy wyrośnie, piecz w 200 st. C przez 20 min. Lukier: cukier puder utrzyj z wrzątkiem, posmaruj rogaliki, posyp orzechami.