Delicje francuskie z masą orzechową

Na sam widok cieknie ślinka!

Składniki - ciasto

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 30 dag masła
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • sól

Składniki - nadzienie

  • 25 dag posiekanych orzechów
  • 1 łyżka pokruszonych biszkoptów
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki - lukier i dekoracja

  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 3-4 łyżki wrzątku
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów

Sposób przygotowania

1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru, domieszaj 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Zaczyn odstaw, by wyrósł. Żółtka i resztę cukru utrzyj. Połącz z zaczynem, szczyptą soli, mąką. Wyrób ciasto. 

2. Rozpuść 5 dag masła, przestudź i wlej do ciasta. Ponownie wyrób, chłodź 2 godz. Gdy wyrośnie, rozwałkuj, na środku ułóż resztę masła. Złóż masłem do środka, rozwałkuj, złóż na 3 części. 

3. Ciasto rozwałkuj, złóż na trzy części. Chłodź 30 minut. Powtórz to 2 razy. Nadzienie: białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z orzechami, biszkoptami. Delikatnie domieszaj białka. 

4. Ciasto cienko rozwałkuj. Nałóż po porcji farszu i zwiń od podstawy. Gdy wyrośnie, piecz w 200 st. C przez 20 min. Lukier: cukier puder utrzyj z wrzątkiem, posmaruj rogaliki, posyp orzechami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje