Deser z grilla dla każdego

Wiosna zachęca nas nie tylko do wyjścia na dwór, ale też do jedzenia w plenerze. Sezon grillowy rusza pełną parą. Na ruszcie można kłaść nie tylko mięsa, kiełbasy czy warzywa. Wielbiciela dań z grilla stworzą na nim nawet deser owocowy.

Idealnym zakończeniem plenerowej uczty z grilla będzie owocowy deser. Do grillowania świetnie się nadają jabłka, banany, ananasy, a nawet rabarbar.

Reklama

Dzieciom zasmakuje z pewnością grillowany banan nadziany czekoladą. Aby przygotować ten deser, trzeba najpierw przekroić skórkę banana wzdłuż i rozłożyć ją nieco na boki. W rozkrojonego banana wtykamy kawałki ulubionej czekolady. Grillujemy go do momentu zrumienienia się skórki. Ważne, by czekolada w bananie nieco się rozpuściła.

Można też zrobić owocowe szaszłyki. Na czterocentymetrowe kawałki kroimy dwa banany i dwie łodygi rabarbaru. Na namoczone wcześniej patyczki do szaszłyków (robimy tak, by się nie spaliły) nabijamy banany i rabarbar na przemian. Posypujemy po wierzchu cukrem kryształem. Pieczemy na grillu, aż owoce zmiękną, a cukier lekko się skarmelizuje. Ciekawy smak zyskamy, jeśli posypiemy szaszłyki po upieczeniu... świeżo zmielonym pieprzem.

Stojąc przy grillu możemy poeksperymentować i z innymi owocami. Wspaniale smakują z grilla brzoskwinie, truskawki, mango, a nawet ananas. A tak na marginesie, grillowane mango czy papaja to idealny dodatek do wieprzowych żeberek... Nie bójmy się eksperymentować, może odkryjemy własne, grillowe smaki? (PAP Life)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje