Ekspresowy tort naleśnikowy
Dzieci pokochają ten deser!

Składniki
- 3 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 4–5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- krem czekoladowy
- 400 g namoczonych we wrzącej wodzie daktyli
- 1/2 szklanki kakao
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (lub zwykłego)
- dekoracja
- 2 garści świeżych truskawek
- 2 łyżki płatków migdałowych
ok. 30 sztuk
Sposób przygotowania
Składniki ciasta zmiksuj i odstaw na 30 minut. Rozgrzej patelnię, natłuść ją i smaż placki do wyczerpania ciasta, dodając odrobinę tłuszczu przed każdym naleśnikiem. Namoczone daktyle zblenduj razem z kakao i mlekiem. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, dodaj więcej mleka i jeszcze raz wymieszaj całość. Gotowe placki smaruj kremem i układaj jeden na drugim. Na koniec udekoruj tort resztą kremu, płatkami migdałowymi i owocami.