Fasolowy kociołek z marchewką
Sycący obiad jednogarnkowy.

Składniki
- 60 dag filetów z kurczaka
- 2 duże marchewki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- przyprawy i dodatki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
- suszony majeranek
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
1. Obie fasole przełóż na sitko, pozostaw tak, aż ociekną z zalewy. Marchewki obierz, potnij w cienkie plasterki. Filety opłucz, osusz, pokrój w kostkę. 2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej. Zrumień na nim kurczaka. Mięso wyjmij. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek. Dołóż marchewkę i mięso. Chwilę smaż razem. Podlej 2 szklankami wrzątku. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś pod przykryciem 20 minut. Pod koniec dodaj osączoną białą i czerwoną fasolę. 3. Gulasz przypraw solą, pieprzem, suszonym majerankiem oraz słodką i ostrą papryką. Przed podaniem danie posyp posiekaną natką.