Faszerowana kula

Pomysł na oryginale danie

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 50 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 plasterki boczku
  • 5 dag żółtego sera
  • słodka i ostra mielona papryka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Kalafior oczyść, umyj , włóż w całości do posolonej wrzącej wody, gotuj 15 minut. Wyjmij, wystudź. Usuń kilka różyczek ze środka. Drobno je posiekaj. Mięso wyrób z jajkami, bułką tartą, obranym i roztartym czosnkiem oraz posiekanym kalafiorem. Masę przypraw. 

2. Miejsca po wyjętych różyczkach wypełnij ok. 1/3 farszu. Z reszty farszu uformuj placek na blasze przykrytej pergaminem. Postaw na nim kalafior. Piecz 45 minut w temp. 180 st.

3. Żółty ser zetrzyj. Posyp nim kalafior ok. 15 minut przed końcem pieczenia. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko. Posyp gotowe danie. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje