Faszerowańce z kaszą, mięsem,w sosie cytrynowym

Lekkie i pożywne danie

Faszerowane papryki
Faszerowane papryki123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 kolorowe papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 2 okrągłe cukinie
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowo-wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia, kolendra
  • olej
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • oliwa
  • mięta
1 godz. 0 min
4 porcji

Sposób przygotowania

1. Warzywa myjemy, odkrawamy górną część, usuwamy gniazda. Z cebuli wyjmujemy łyżką do lodów środek, siekamy go. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy na złoto. Dodajemy środek z cukinii. Podsmażamy. Gotujemy kaszę. 

2. Do miski przekładamy kaszę, warzywa, mięso, sól i pieprz. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy do mięsa. Siekamy bazylię i kolendrę, dodajemy do mięsa, mieszamy. 

3. Warzywa wypełniamy farszem, zakrywamy odkrojonymi kapeluszami, wkładamy do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody. Polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 45 minut. 

4. Sok z cytryny, oliwę i posiekaną miętę mieszamy, doprawiamy solą. Upieczone warzywa przekładamy na talerze, zdejmujemy kapelusze, polewamy sosem. Ponownie przykrywamy

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?