Faszerowańce z kaszą, mięsem,w sosie cytrynowym
Lekkie i pożywne danie

Składniki
- 3 kolorowe papryki
- 2 czerwone cebule
- 2 okrągłe cukinie
- 200 g kaszy gryczanej
- 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowo-wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia, kolendra
- olej
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
- mięta
Sposób przygotowania
1. Warzywa myjemy, odkrawamy górną część, usuwamy gniazda. Z cebuli wyjmujemy łyżką do lodów środek, siekamy go. Wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy na złoto. Dodajemy środek z cukinii. Podsmażamy. Gotujemy kaszę.
2. Do miski przekładamy kaszę, warzywa, mięso, sól i pieprz. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy do mięsa. Siekamy bazylię i kolendrę, dodajemy do mięsa, mieszamy.
3. Warzywa wypełniamy farszem, zakrywamy odkrojonymi kapeluszami, wkładamy do naczynia żaroodpornego z niewielką ilością wody. Polewamy oliwą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 45 minut.
4. Sok z cytryny, oliwę i posiekaną miętę mieszamy, doprawiamy solą. Upieczone warzywa przekładamy na talerze, zdejmujemy kapelusze, polewamy sosem. Ponownie przykrywamy