Francuskie pizzerinki
Przekąska idealna na weekendowy wieczór

Składniki
- 1 płat świeżego ciasta francuskiego (rozmiar xxl)
- 4 plasterki szynki konserwowej
- 1 czerwona papryka
- 10 czarnych lub zielonych oliwek
- 1 łyżeczka oliwy
- sos
- 4 łyżki soku pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub keczupu
- 1 mała łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- szczypta mielonego chili
- szczypta brązowego cukru lub 1/2 łyżeczki miodu
- po szczypcie soli i pieprzu
- olej
8 sztuk
Sposób przygotowania
1. Sos: zmiksuj składniki na gładki sos. Zagotuj, duś jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu, by sos odparował. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia.
2. Szynkę i umytą paprykę po - krój w kostkę. Paprykę skrop oliwą. Oliwki pokrój w plasterki.
3. Ciasto potnij na 8 prostokątów. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego ustaw kokilkę, podpiecz na złoto w temperaturze 170 st. C. Wyjmij, usuń kokilki, uformowane wgłębienia posmaruj sosem. Na sosie ułóż dodatki. Piecz jeszcze ok. 10 minut.