Francuskie pizzerinki

Przekąska idealna na weekendowy wieczór

Francuskie pizzerinki
Francuskie pizzerinki123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 płat świeżego ciasta francuskiego (rozmiar xxl)
  • 4 plasterki szynki konserwowej
  • 1 czerwona papryka
  • 10 czarnych lub zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka oliwy

- sos

  • 4 łyżki soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub keczupu
  • 1 mała łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • szczypta mielonego chili
  • szczypta brązowego cukru lub 1/2 łyżeczki miodu
  • po szczypcie soli i pieprzu
  • olej
8 sztuk

Sposób przygotowania

1. Sos: zmiksuj składniki na gładki sos. Zagotuj, duś jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu, by sos odparował. Zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia. 

2. Szynkę i umytą paprykę po - krój w kostkę. Paprykę skrop oliwą. Oliwki pokrój w plasterki. 

3. Ciasto potnij na 8 prostokątów. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Na środku każdego ustaw kokilkę, podpiecz na złoto w temperaturze 170 st. C. Wyjmij, usuń kokilki, uformowane wgłębienia posmaruj sosem. Na sosie ułóż dodatki. Piecz jeszcze ok. 10 minut.

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?