Galareta wieprzowa

Prosty przepis na pyszną galaretką

Czas przyrządzenia: 150 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 mała golonka
  • sól
  • 2 nogi wieprzowe
  • 4 ząbki czosnku
  • kukurydza
  • 1-2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty i mielony
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania

1. Umyj golonkę i nogi. Włóż do większego garnka. Zalej taką ilością wody, aby mięso było ledwo przykryte. Dodaj 2 obrane ząbki czosnku, li- ście laurowe, łyżeczkę soli i po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu. 

2. Włoszczyznę oczyść starannie, opłucz, pozostaw w całości. Wrzuć do garnka z mięsem. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie całkowicie miękkie i zacznie odchodzić od kości (1,5-2 godziny). 

3. Po tym czasie wyjmij mięso oraz marchewkę. Wywar z resztą warzyw oraz przyprawami przelej przez sito do drugiego naczynia. Dodaj żelatynę. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem i resztą czosnku. Schłodź. 

4. Mięso pokrój na kawałki, marchew w plastry. Osącz pół puszki kukurydzy. Składniki rozłóż do miseczek. Powoli zalewaj zimnym wywarem. Odstaw do stężenia. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje