Grzybowa z kaszą jęczmienną

Ten smak jest niepowtarzalny!

Składniki

  • 4 dag suszonych grzybów,
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek (ok. 20 dag) selera korzeniowego
  • 1 listek laurowy
  • po 5 ziarenek czarnego pieprzu oraz ziela angielskiego
  • 1/2 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej
  • 2 łyżki masła
  • 1 szkl. śmietany 18 proc.
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Grzyby przebierz, opłucz na sitku. Przełóż do garnka. Zalej je 2 szklankami wody (wcześniej przegotowanej i przestudzonej). Grzybki mocz przez 2 godziny. 

2. W tym czasie warzywa korzeniowe obierz, pokrój na kawałki. Marchewkę, seler i pietruszkę dodaj do grzybów. Dolej jeszcze 6 szklanek wody i wrzuć przyprawy. Całość gotuj na małym płomieniu, aż wywar będzie esencjonalny (około godziny). Wtedy go przecedź przez sitko. 

3. Ugotowane grzyby pokrój w cienkie paseczki. Odmierz 2 szklanki grzybowego wywaru. Ugotuj w nim kaszę jęczmienną (do miękkości). Potem zmiksuj ją z masłem. Wymieszaj z pozostałym grzybowym wywarem oraz pokrojonymi grzybkami. 

4. Do zupy ostrożnie wlej śmietanę, uważając, by nie zwarzyła się. Przypraw na pikantnie solą oraz pieprzem. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje