Grzybowe kokardki
Pyszne i proste w przygotowaniu danie

Składniki
- 40 dag makaronu kokardki
- 1/2 dużego świeżego brokuła lub 1,5 szkl. mrożonego
- 6-8 pieczarek lub 2/3 szkl. grzybów leśnych
- 1 cebula
- 1 kostka bulionowa grzybowa
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki startego sera typu parmezan
Sposób przygotowania
1. Makaron ugotuj w minimalnie osolonej wodzie. Odcedź, odlej 1/2 szkl. wody z gotowania. Przelej ją do małego garnuszka, zagotuj i rozpuść w niej kostkę bulionową.
2. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pieczarki umyj, osusz i pokrój na małe kawałeczki. Podsmaż na maśle z cebulą i czosnkiem. Podlej grzybowym bulionem, duś 15 minut. Dopraw rozmarynem i pieprzem. Różyczki brokułów zblanszuj w osolonym wrzątku i przelej zimną wodą, osącz.
3. 3/4 makaronu wymieszaj z sosem grzybowym. Przełóż do płaskiego naczynia żaroodpornego. Resztę makaronu wymieszaj z brokułami i rozłóż na wierzchu zapiekanki. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. Posyp parmezanem, piecz jeszcze 5 minut.