Gulasz po węgiersku
Idealny dodatek do dań, np. placków ziemniaczanych

Składniki
- 80 dag mieszanego mięsa na gulasz
- po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szkl. bulionu warzywnego (z kostki)
- 3–4 gałązki natki pietruszki
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki mąki pszennej sól, czarny pieprz, mielona słodka papryka
4 osób`
Sposób przygotowania
Cebule obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, osusz. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej odrobiną wody oraz bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 1 godziny. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Śmietanę wymieszaj z mąką. Ostrożnie wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Ponownie przypraw do smaku solą, pierzem i słodką papryką. Udekoruj natką.