Gulasz po węgiersku

Idealny dodatek do dań, np. placków ziemniaczanych

Czas przyrządzenia: ok. 80 min
Składniki dla: 4 osób`

Składniki

  • 80 dag mieszanego mięsa na gulasz
  • po 1 czerwonej, żółtej i zielonej papryce
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szkl. bulionu warzywnego (z kostki)
  • 3–4 gałązki natki pietruszki
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki mąki pszennej sól, czarny pieprz, mielona słodka papryka

Sposób przygotowania

Cebule obierz, posiekaj. Papryki rozetnij, usuń pestki. Strąki opłucz, pokrój w kostkę. Mięso opłucz, osusz. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć kawałeczki mięsa. Mieszając, smaż je, aż się zrumienią. Potem dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe. Krótko razem podsmaż. Dołóż koncentrat pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podlej odrobiną wody oraz bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i duś gulasz pod przykryciem jeszcze ok. 1 godziny. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Śmietanę wymieszaj z mąką. Ostrożnie wlej do gulaszu. Dobrze wymieszaj. Ponownie przypraw do smaku solą, pierzem i słodką papryką. Udekoruj natką.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje