Gulasz w zielonych salaterkach

Smacznie i zdrowo

Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 4 zielone lub żółte cukinie
  • 20 dag mięsa na gulasz, np. wieprzowego
  • 2-3 duże boczniaki
  • 2-3 topinambury lub 1 młody seler
  • 12 małych pomidorków
  • 3 czerwone cebule
  • 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Czosnek i 2 cebule obierz, posiekaj. Topinambur obierz, umyj, pokrój w kostkę. Wymieszaj go z 1 łyżką oleju i kurkumą. Pomidory potnij na ćwiartki. Mięso umyj, osusz, dodaj czosnek i zalej połową wina. Boczniaki pokrój na plastry. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć boczniaki, smaż, aż się zrumienią. Mięso osącz z marynaty. Dodaj do boczniaków, dołóż topinambur i posiekaną cebulę. Podsmaż, wsyp przyprawy, wlej resztę wina. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 30 minut. Dodaj połowę pomidorów. Duś 5 minut. 

Reklama

2. Ostatnią cebulę obierz, potnij w krążki. Cukinie przekrój wzdłuż na połowy i wydrąż. Posmaruj olejem wymieszanym ze szczyptą soli oraz pieprzu. Piecz 20 minut w 180 st. C. Wyjmij, napełnij gulaszem, piecz 10 minut. Udekoruj cebulą i odłożonymi ćwiartkami pomidorków.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje