Gulasz wołowy
Danie idealne na chłodną porę, bo wspaniale rozgrzewa.

Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 500 g miękkiej wołowiny, pokrojonej
- 2 łyżki mąki pszennej
- por, pokrojony w krążki
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 12 marchewek baby
- puszka (400 g) pomidorów
- 1/2 szklanki zielonych oliwek (bez pestek)
- puszka (400 g) zielonej soczewicy
- 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
- 1/2 szklanki kolendry, posiekanej
- do podania: ugotowany ryż lub pieczywo
Sposób przygotowania
1. W garnku z grubym dnem rozgrzej połowę oliwy. Wołowinę oprósz mąką (strzepnij nadmiar). Podsmaż ją na oliwie na brązowo (2-3 minuty). Odłóż mięso na bok, a do garnka wlej resztę oliwy. Podsmaż na niej por i czosnek (1-2 minuty). Wsyp przyprawy i smaż, mieszając jeszcze 1-2 minuty. 2. Włóż do garnka ponownie mięso, dodaj bulion, marchewki, pomidory, oliwki, soczewicę i połowę ziół. Zagotuj, po czym zredukuj ogień. Przykryj, duś 90 minut. Pod koniec dodaj resztę ziół (zostaw tylko kilka listków kolendry do dekoracji). 3. Podawaj gulasz z ryżem lub dowolnym pieczywem, posypany kolendrą.