Gulasz wołowy

Danie idealne na chłodną porę, bo wspaniale rozgrzewa.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g miękkiej wołowiny, pokrojonej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • por, pokrojony w krążki
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 12 marchewek baby
  • puszka (400 g) pomidorów
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek (bez pestek)
  • puszka (400 g) zielonej soczewicy
  • 1/2 szklanki natki pietruszki, posiekanej
  • 1/2 szklanki kolendry, posiekanej
  • do podania: ugotowany ryż lub pieczywo

Sposób przygotowania

1. W garnku z grubym dnem rozgrzej połowę oliwy. Wołowinę oprósz mąką (strzepnij nadmiar). Podsmaż ją na oliwie na brązowo (2-3 minuty). Odłóż mięso na bok, a do garnka wlej resztę oliwy. Podsmaż na niej por i czosnek (1-2 minuty). Wsyp przyprawy i smaż, mieszając jeszcze 1-2 minuty. 

2. Włóż do garnka ponownie mięso, dodaj bulion, marchewki, pomidory, oliwki, soczewicę i połowę ziół. Zagotuj, po czym zredukuj ogień. Przykryj, duś 90 minut. Pod koniec dodaj resztę ziół (zostaw tylko kilka listków kolendry do dekoracji). 

3. Podawaj gulasz z ryżem lub dowolnym pieczywem, posypany kolendrą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje