Gulasz wołowy z groszkiem
Sycący i smaczny obiad.

Składniki
- 1 kg łopatki lub udźca wołowego
- 3 łyżki oleju
- pieprz
- cebula
- 1/2 szklanki mąki
- tłuszcz do smażenia
- suszone grzyby
- pęczek cebuli dymki
- 2 marchewki
- por
- 25 dag świeżego lub mrożonego groszku
- kilka listków laurowych
- ziarna ziela angielskiego
- sól
- łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
- szczypta świeżego rozmarynu
4 osób
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj, pokrój na małe kawałki i przełóż do naczynia. Wymieszaj z olejem, pieprzem oraz posiekaną cebulą i odstaw na noc. Zamarynowane mięso obtocz w mące i smaż na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. 2. Dodaj suszone grzyby, posiekaną cebulę, marchewkę, pora i groszek. Wrzuć listek laurowy oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem ok. 2 godziny. Pod koniec gotowania posól, dodaj musztardę, miód oraz świeży rozmaryn. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.