Hiszpańska paella
Danie prosto z Hiszpanii. Jeśli nie jadłaś, spróbuj koniecznie

Składniki
- 5 szklanek bulionu warzywnego
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 4 dojrzałe pomidory
- 1/4 szklanki oliwy
- czerwona i żółta papryka, pokrojone
- czerwona cebula, pokrojona
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
- łyżeczka wędzonej mielonej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 szklanki ryżu
- 3/4 szklanki białego wina
- puszka (425 g) czerwonej fasoli
- 200 g fasolki szparagowej, pokrojonej
- natka pietruszki i cytryna
4 porcji
Sposób przygotowania
1. W dużym rondlu podgrzej na małym ogniu bulion z szafranem. Gotuj 10 minut i odstaw. 2. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je, usuń nasiona. 3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć papryki, cebulę, czosnek i podsmaż na małym ogniu (4-5 minut). Dodaj wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Smaż minutę, mieszając. Dodaj pomidory i zwiększ ogień. Smaż 2-3 minuty, aby sok z pomidorów wyparował. 4. Wsyp ryż i smaż 2 minuty, mieszając. Wlej wino, podgrzewaj minutę. Dodaj gorący bulion, zmniejsz ogień i duś paellę 15-20 minut. Na koniec wrzuć fasolę z puszki i fasolkę szparagową, duś jeszcze 5 minut. 5. Podawaj paellę z posiekaną natką i z cząstkami cytryny