Hiszpańska paella

Danie prosto z Hiszpanii. Jeśli nie jadłaś, spróbuj koniecznie

Czas przyrządzenia: około godziny
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 1/4 szklanki oliwy
  • czerwona i żółta papryka, pokrojone
  • czerwona cebula, pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, rozgniecione
  • łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 szklanki ryżu
  • 3/4 szklanki białego wina
  • puszka (425 g) czerwonej fasoli
  • 200 g fasolki szparagowej, pokrojonej
  • natka pietruszki i cytryna

Sposób przygotowania

1. W dużym rondlu podgrzej na małym ogniu bulion z szafranem. Gotuj 10 minut i odstaw. 

2. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je, usuń nasiona. 

3. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć papryki, cebulę, czosnek i podsmaż na małym ogniu (4-5 minut). Dodaj wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Smaż minutę, mieszając. Dodaj pomidory i zwiększ ogień. Smaż 2-3 minuty, aby sok z pomidorów wyparował. 

4. Wsyp ryż i smaż 2 minuty, mieszając. Wlej wino, podgrzewaj minutę. Dodaj gorący bulion, zmniejsz ogień i duś paellę 15-20 minut. Na koniec wrzuć fasolę z puszki i fasolkę szparagową, duś jeszcze 5 minut. 

5. Podawaj paellę z posiekaną natką i z cząstkami cytryny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje