Hummus - pożywny miks

Kiedyś hummusem zajadał się Platon, dziś ta potrwa kuchni bliskowschodniej popularna jest na całym świecie. "Na ogół oferuje on więcej witamin i minerałów niż wiele innych dipów lub past" - zapewnia dietetyk Elizabeth G. Matteo.

Walorów smakowych i zdrowotnych dodaje hummusowi pasta tahini
Walorów smakowych i zdrowotnych dodaje hummusowi pasta tahini123RF/PICSEL

Tradycyjny hummus powstaje z mieszanki ciecierzycy, oliwy z oliwek, tahini (pasty sezamowej), soku z cytryny i przypraw - ta mieszanka tworzy niezwykle pożywny miks. Jak wskazuje dietetyk Elizabeth G. Matteo hummus to doskonałe źródło wapnia, kwasu foliowego i magnezu.

"Ta mieszanka składników odżywczych może również stabilizować poziom cukru we krwi i zapobiegać chorobom serca. Zawiera również zdrowe tłuszcze, białko i błonnik, które pozwalają na dłużej utrzymać poczucie sytości, co jest kluczowe dla utrzymania prawidłowej masy ciała" - twierdzi na łamach "Time" dietetyk Lindsey Pine.

Podobnie jak fasola, soczewica, groch i inne strączki, ciecierzyca jest dobrym źródłem białka i błonnika.

Walorów smakowych i zdrowotnych dodaje hummusowi pasta tahini. Pasta z mielonych nasion sezamu to źródło zdrowych tłuszczów i białka, jest również źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu a także witaminy B.

Choć hummus jest pełen zdrowych składników, ze względu na jego wysoką kaloryczność, powinno się go spożywać z umiarem. Istotne są tu również dodatki - najlepszym towarzyszem hummusu jest świeża pita - doskonale jednak komponuje się ze świeżymi, chrupiącymi warzywami. To wersja dla dbających o sylwetkę. (PAP Life)

autor: Monika Dzwonnik

edytor: Zbigniew Krzyżanowski

Zmysłowe smaki: Hummus z bobu Interia.tv
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas