Jabłka pieczone z kaszą
Twoja rodzina lubi te owoce? Jeśli tak, zaskocz ich przysmakiem w nowej odsłonie. Podaj je w wersji wytrawnej, z ciekawymi dodatkami i ciesz się słowami zachwytu.

Składniki
- 4 jabłka średniej wielkości
- 10 dag kaszy jaglanej
- 4-5 łyżek miodu
- 4 dag masła
- 5 dag suszonej żurawiny
- 5 dag migdałów ze skórką
- kilka orzechów włoskich
- 3 dag rodzynek
- szczypta soli
- szczypta mielonego kardamonu
Sposób przygotowania
1. Zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do wrzątku, ugotuj na małym ogniu. Jabłka umyj, zetnij górę, usuń środek, a miąższ posiekaj. 2. Na patelni podgrzej miód, połącz z miąższem i karmelizuj. Dodaj masło, kaszę, żurawinę, rodzynki, migdały i orzechy. Dopraw kardamonem. 3. Jabłka wypełnij nadzieniem, przykryj odkrojoną górą. Piecz 15 minut w temp. 170 st. C.