Jabłka pieczone z kaszą

Twoja rodzina lubi te owoce? Jeśli tak, zaskocz ich przysmakiem w nowej odsłonie. Podaj je w wersji wytrawnej, z ciekawymi dodatkami i ciesz się słowami zachwytu.

Składniki

  • 4 jabłka średniej wielkości
  • 10 dag kaszy jaglanej
  • 4-5 łyżek miodu
  • 4 dag masła
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag migdałów ze skórką
  • kilka orzechów włoskich
  • 3 dag rodzynek
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego kardamonu

Sposób przygotowania

1. Zagotuj wodę ze szczyptą soli. Kaszę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do wrzątku, ugotuj na małym ogniu. Jabłka umyj, zetnij górę, usuń środek, a miąższ posiekaj. 

2. Na patelni podgrzej miód, połącz z miąższem i karmelizuj. Dodaj masło, kaszę, żurawinę, rodzynki, migdały i orzechy. Dopraw kardamonem. 

3. Jabłka wypełnij nadzieniem, przykryj odkrojoną górą. Piecz 15 minut w temp. 170 st. C. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje