Jak zrobić guacamole?

Guacamole, pyszną przekąskę z awokado, każdy może sam przyrządzić w domu. Kasia Meller, autorka książki " W kuchni Mamy i córki" podaje sprawdzony przepis.

"Guacamole to jedna z moich ulubionych przekąsek. Jak mogło być inaczej, skoro awokado, kolendra i cytryna spotykają się w jednej paście? Jestem absolutną fanką tych składników" - pisze w swej książce Kasia Meller.

Reklama

Aby przygotować domowe guacamole, potrzebujemy:

Składniki

  • dwa awokado
  • duży malinowy pomidor
  • pół czerwonej cebuli
  • pęczek kolendry
  • sok z wyciśniętej limonki lub sok z połówki cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz kolorowy w młynku
  • sól
  • odrobinę tabasco

Sposób przygotowania

Miąższ awokado wkładamy do miski. Skrapiamy go wyciśniętą limonką lub sokiem z cytryny, żeby nie straciło koloru. Rozgniatamy widelcem na miazgę. Kroimy drobno pomidor, cebulę i kolendrę. Mieszamy z awokado, wlewamy do masy oliwę, przyprawiamy solą, pieprzem i tabasco. Ten ostatni element można pominąć, jeśli ktoś nie lubi zbyt ostrej pasty.

Jak radzi Kasia Meller, w upalne dni guacamole dobrze jest schłodzić w lodówce, zimą podajemy je w temperaturze pokojowej. Najlepiej zjeść je tego samego dnia, kiedy było robione. Świetnie smakuje na kanapkach z dodatkiem warzyw. Idealne do ciemnego pieczywa. (PAP Life)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje