Jarzynowa posypana serem
Pyszna i sycąca.

Składniki
- 2 cukinie
- 1/2 kalafiora
- 1/4 kapusty
- po 10 dag fasolki szparagowej i selera
- 2 marchewki
- po 1 cebuli i pietruszce
- po 4 gałązki natki oraz lubczyku
- 1 listek laurowy
- 3 łyżki masła
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- pieprz
- sól
- 10 dag żółtego sera
Sposób przygotowania
Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, umyj. Cukinie oraz marchewki pokrój w plasterki. Strączki fasolki potnij na kawałki. Kalafior podziel na różyczki. Cebulę posiekaj. Kapustę poszatkuj. Pietruszkę oraz seler pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż pokrojone marchewki, pietruszkę i seler. Dodaj kalafior, kapustę i fasolkę. Warzywa zalej 2 litrami wrzątku. Dodaj gałązki ziół i wszystkie przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj zupę jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj cukinię. Gotuj dalej przez 5 minut. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Zupę ponownie przypraw do smaku. Rozlej do miseczek. Przed podaniem posyp startym serem.