Jarzynowa posypana serem

Pyszna i sycąca.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1/2 kalafiora
  • 1/4 kapusty
  • po 10 dag fasolki szparagowej i selera
  • 2 marchewki
  • po 1 cebuli i pietruszce
  • po 4 gałązki natki oraz lubczyku
  • 1 listek laurowy
  • 3 łyżki masła
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 10 dag żółtego sera

Sposób przygotowania

Warzywa, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, umyj. Cukinie oraz marchewki pokrój w plasterki. Strączki fasolki potnij na kawałki. Kalafior podziel na różyczki. Cebulę posiekaj. Kapustę poszatkuj. Pietruszkę oraz seler pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż pokrojone marchewki, pietruszkę i seler. Dodaj kalafior, kapustę i fasolkę. Warzywa zalej 2 litrami wrzątku. Dodaj gałązki ziół i wszystkie przyprawy. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj zupę jeszcze ok. 20 minut. Po tym czasie dodaj cukinię. Gotuj dalej przez 5 minut. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Zupę ponownie przypraw do smaku. Rozlej do miseczek. Przed podaniem posyp startym serem.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje