Jedz na zdrowie i nie daj się infekcjom. Jesienna dieta na odporność

Jesienna sałatka z kaszą bulgur
Jesienna sałatka z kaszą bulgurmateriały prasowe

Na jesienną słotę - rozgrzewająca zupa

Krem marchewkowo - imbirowy z soczewicą

Składniki

  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 40 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 15 g imbiru, świeżego korzenia, obranego
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 1kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczki pieprzu czarnego,mielonego
  • 450 g wody
  • 2 łyżeczki tymianku, świeżego, tylko liście
  • 250 g mleka, 3,2% tłuszczu
6

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający krem imbirowy
Rozgrzewający krem imbirowy materiały prasowe

Sałatka pełna witamin

Sałatka z fenkułu i kaszy bulgur z cytrusowym dressingiem

Cytrusowy dressing

Składniki

  • 20 g skórki z pomarańczy
  • 15 g skórki z cytryny
  • 70 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 szczypty cynamonu, mielonego
  • 6 nasion kolendry
  • 10 g octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Sałatka

Składniki

  • 75 - 100 g kaszy bulgur
  • 100 g wody
  • 2 szczypty soli
  • 200 g pomarańczy (ok. 1 szt.), obranej, bez białych błonek, podzielonej na kawałki
  • 300 g bulwy kopru włoskiego, pokrojonej w piórka
  • 60 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
3

Sposób przygotowania:

Cytrusowy dressing

Sałatka

Dziwne potrawyINTERIA.PL
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?