Jesienne orzo z dynią

Próbowałaś takiego makaronu? Świetnie nadaje się do zapiekanek

Zapiekanka z makaronem orzo
Zapiekanka z makaronem orzo123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Brukselki, batat i marchew obierz, umyj. Batat i marchew pokrój w kostkę (taką jak dynia), brukselki na połówki. Seler umyj, pokrój w grube plasterki. Cebulę obierz, posiekaj. Warzywa wymieszaj z 3 łyżkami oliwy, rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem, posyp listkami tymianku  i solą. Piecz w 180 st. C przez  30 minut. Wyjmij z piekarnika. 

2. Makaron podsmaż na reszcie oliwy. Zalej go gorącym bulionem i ugotuj do miękkości. Mozzarellę zetrzyj, wymieszaj ze śmietaną, jajkiem i połową parmezanu. Dołóż makaron i warzywa, przemieszaj. Przełóż do natłuszczonej keksówki. Na wierzchu ułóż pomidory. Piecz 20 minut  w 170 st. C. Posyp parmezanem.

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas